Arendts (auto?)biografie: Rahel Varnhagen

In mijn vorige blog stond Arendts boek over St.-Augustinus centraal. Arendt was niet eenkennig in haar studiekeuzes, dat blijkt wel uit haar volgende boek: een biografie van de Duits-Joodse Rahel Varnhagen (1771-1833). Varnhagen werd bekend als 'salonhoudster' in Berlijn. Daar kwamen intellectuelen en schrijvers, zowel 'verlichte' als 'romantische' bij elkaar voor goede gesprekken en geroddel. Arendt geeft aan de hand van dagboeken en brieven een kijkje achter de schermen van de vele intriges.

Rahel vond haar eigen leven mislukt. Voor haar ging de belangrijkste vraag in haar leven over haar identiteit: Joods of Duits? Wat in maatschappelijk en politiek opzicht ook betekende: leef ik in de marge of doe ik mee? Arendt verbindt hieraan de termen ‘paria’ en ‘parvenu’. Dit thema is een van de 'lange lijnen' in het werk van Arendt. Na haar vlucht naar de VS in 1941 zal ze veel hierover schrijven. Dit spanningsveld is ook bepalend voor haar eigen leven gebleken. Is Arendt zelf een 'bewuste paria', zoals wel wordt beweerd? Ik heb er een genuanceerd oordeel over.

De biografie van Rahel Varnhagen is een bijzonder en belangrijk boek in het oeuvre van Arendt: vanwege de vorm én vanwege de onderwerpen die ze erin aanroert, die nog niets van hun indringendheid verloren hebben.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Arendts (auto?)biografie: Rahel Varnhagen

recensie van De werelden van Hannah Arendt

Arendt en de kunsten

Mechelen, 14 december, studiedag Arendt

2 jaar De werelden van Hannah Arendt!

online talk on ARENDT and Education