Men in Dark Times

Na het voor Arendt zware jaar 1963 duurde het nog tot 1968 voor ze een nieuw boek publiceerde: Men in Dark Times. Ik bespreek dit in mijn hoofdstuk 9. Het zijn portretten en minibiografieën, deels van tijdgenoten en vrienden. De 'men' zijn deze keer ook (twee) vrouwen: Isak Dinesen (de auteur van 'Out of Africa') en Rosa Luxemburg, de Pools-Duits-Joodse revolutionair. Onder de mannen haar mentor en vriend Karl Jaspers, Paus Johannes XIII, de dichter en toneelauteur Bertolt Brecht en Arendts vriend, de essayist en 'flaneur' Walter Benjamin.

Ik bespreek er drie uit deze diverse collectie: Jaspers, Luxemburg en Benjamin. In deze essays toont zich wat je de vintage-Arendt kan noemen: een mengeling van zakelijke presentatie, humor, soms een beetje vilein en inkleuring met haar eigen opvattingen. Het meest indrukwekkend vind ik het grote essay over Walter Benjamin (overigens recent voor het eerst in Nederlandse vertaling gepubliceerd). Arendt beschrijft zijn steeds maar mislukkende projecten met grote liefde en inlevingsvermogen en koppelt zijn verhalen aan de gelijkenis van de parelduiker uit Tempest van Shakespeare. Benjamin was eind september 1940 samen met Arendt (en haar man Heinrich Blücher) op weg naar de Spaanse grens om vandaar te vluchten naar de VS toen hij zich in wanhoop het leven benam; een dag later kwam zijn uitreisvisum. Arendt had teksten van hem in haar reistas, ze probeerde die later in New York gepubliceerd te krijgen.

Eind jaren 60, begin jaren 70 domineerden twee ontwikkelingen de (politieke) situatie in de VS: het almaar dieper wordende moeras van de Vietnamoorlog en de burgerrechtenbeweging van de zwarte bevolking. Beide zouden Arendt diepgaand bezighouden; ik noem dat haar wending 'naar buiten'. Tegelijkertijd en dat is heel opvallend, keerde ze 'naar binnen' en dacht ze na over het denken, het willen en het oordelen als geestelijke vermogens van de mens. In hoofdstuk 10 komt eerst het 'Leven van de geest' aan de orde, daarna in hoofdstuk 11 de harde politieke realiteit.

.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Men in Dark Times

Nieuwsbrief zomer 2022!

1 jaar De werelden van Hannah Arendt!

pod/videocast over Hannah Arendt

Recensie op NBD Biblion (door een echt mens!)

Ik ding mee naar BoekGoud!